- Szczegóły
- Autor: A.L. Cream
- Odsłon: 162
Przepis można powielać, aby przygotować dowolną ilość warstw. Ostateczny wygląd tortu zależy od tego, ile krążków przygotowałeś.
Ciasto – składniki na jeden krążek:
- Jajko – 1
- Mleko – 120 ml
- Masło – 115 g
- Cukier – 25 g
- Mąka – 175 g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masa budyniowa – składniki na jedną warstwę:
- Budyń – 2 opakowania
- Masło – 200 g
- Mleko – 3 szklanki
Krem – składniki na otoczkę:
- Śmietanka 30% – 300 ml
- Serek mascarpone – 250 g
- Cukier/ cukier waniliowy
Przygotuj budyń: Jeżeli używasz dwóch opakowań, zamiast czterech szklanek mleka, użyj trzech, żeby przygotowany budyń był gęstszy. Ja zwykle używam budyniu z cukrem, jeżeli Ty używasz takiego bez cukru, możesz go posłodzić wedle uznania. Zostaw budyń do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto: Wyżej opisałam składniki na jeden krążek o średnicy ok. 25 cm, jeżeli robisz więcej krążków odpowiednio powiel składniki. Masło, mleko i cukier podgrzewaj i mieszaj, aż powstanie płynna, jednolita masa. Dodaj jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Piecz w temperaturze 170oC przez około 30 min (jeden krążek).
Przygotuj masę budyniową: masło utrzyj mikserem. Powoli dodawaj wystudzony budyń. Ucieraj, aż powstanie gładka masa.
Przygotuj krem: Zmiksuj wszystkie składniki. Cukru dodaj wedle uznania.
Dla dwóch krążków: Między krążki daj masę budyniową. Wierzch i boki udekoruj kremem.
- Szczegóły
- Autor: A.L. Cream
- Odsłon: 167
Poniżej przedstawiam pięć przepisów, w których wykorzystasz przede wszystkim produkty o długim terminie przydatności do spożycia, takie jak mąka, olej, płatki owsiane. Na letnie dni polecam zwłaszcza shake’a z masłem orzechowym. Smacznego!
ZAPIEKANKA MAKARONOWA
Makaron – na dwie osoby około 3 szklanki
Pieczarki – 8 sztuk
Papryka – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Kurczak – 300g
Śmietanka 30% – 250 ml
Ser żółty – patrz przepis
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pieczarki, paprykę i cebulę pokrój i podsmaż na patelni. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw i również usmaż na patelni. Ugotowany makaron i inne przygotowane składniki daj do naczynia żaroodpornego. Wlej śmietankę i wszystko wymieszaj. Na wierzch posyp startym żółtym serem. Piecz w przykrytym naczyniu żaroodpornym w 180oC przez 20-25 min.
PIEROGI
Ciasto:
Mąka pszenna – 500 g (najlepiej przesiana)
Olej – 4 łyżki
Ciepła woda – 1 szklanka
Sól – dwie szczypty
Przykładowy farsz:
Kasza gryczana – 1 woreczek
Cebula – 1
Nutella
Składniki na ciasto daj do miski i wyrób ciasto. Odstaw na dwadzieścia minut do pół godziny. Następnie rozwałkuj. Wycinaj kółka. Na środek każdego kółka daj farsz (ja dawałam łyżeczkę Nutelli lub kaszę gryczaną z cebulą – kasza gryczana wcześniej ugotowana, cebula przysmażona na patelni). Klej pierogi. Zagotuj wodę i wrzuć pierogi do garnka. Gotuj 2-3 min. od wypłynięcia. Pierogi słodkie gotuj w innym garnku niż wytrawne.
NOCNA OWSIANKA
Uwaga: owsiankę należy przygotować dzień wcześniej
Płatki owsiane – dla jednej osoby 0,5 szkłanki
Mleko – krowie lub roślinne, 0,5 szklanki (tyle, żeby zalać płatki)
Kakao
Masło orzechowe
Brzoskwinia
Inne owoce i dodatki według uznania
Do miseczki daj płatki owsiane i zalej mlekiem. Ja najbardziej lubię owsiankę z roślinnym mlekiem waniliowym, ale ze zwykłym mlekiem krowim również jest smaczna. Dodaj kakao, masło orzechowe (ja daję zwykle dwie łyżeczki), pokrojoną brzoskwinię lub inne owoce. Przykryj miskę i wstaw na noc do lodówki. Rano owsianka jest gotowa do spożycia na zimno lub można ją podgrzać.
Uwaga: Dodając różne składniki zwróć uwagę na to, czy nie będą zbyt rozmoczone po nocy.
SHAKE Z MASŁEM ORZECHOWYM
Mleko – dla jednej osoby 1 szklanka
Masło orzechowe – 2 łyżki
Lody – łyżka
Bita śmietana
Do wysokiej szklanki wlej mleko. Dodaj masło orzechowe i energicznie wymieszaj. Do szklanki dodaj łyżkę lodów. Na wierzch możesz dać bitą śmietanę.
RACUCHY
Mąka – 1 szklanka
Mleko – 200 ml
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Jajko – 1 sztuka
Olej – 3 łyżki
Jabłka – 2 sztuki
Mąkę, mleko i sodę oczyszczoną daj do miski i wymieszaj. Dodaj mleko, jajko i olej. Wymieszaj do powstania gładkiej masy. Odstaw na 15-20 min. Jabłka obierz i pokrój, dodaj do masy i wymieszaj. Wykładaj na rozgrzaną patelnię. Smaż kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Olej dodany do ciasta powoduje, że nie trzeba dodatkowo wlewać oleju na patelnię.
Zdjęcie w tym artykule: Obraz iha31 z Pixabay
- Szczegóły
- Autor: A.L. Cream
- Odsłon: 157
1. Puszyste naleśniki (fluffy pancakes)
Japoński przepis, który niedawno podbił internet zdecydowanie zasługuje na pierwsze miejsce wśród naleśnikowych specjałów. Zwłaszcza z pysznymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy lub cukier puder.
Składniki na 4 sztuki:
Białko jajka – 3 sztuki
Żółtko jajka – 3 sztuki
Mleko – 20 ml
Olej – 10 ml
Mąka pszenna – 40g
Cukier – 2 łyżki
Szczypta soli
Białka ubij na sztywną pianę. Podczas ubijania powoli dodawaj cukier. Na koniec dodaj szczyptę soli.
Do miski daj żółtka, olej i mleko. Wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę. Jeżeli mąka nie będzie przesiana, naleśniki mogą być mniej puszyste.
Przełóż ubite białka do miski z masą żółtkową i delikatnie mieszaj. Użyj do tego szpatułki (drewnianej lub plastikowej) – to również pozwoli naleśnikom zachować puszystość.
Patelnię wysmaruj masłem i rozgrzej.
Jeżeli masz metalowe pierścienie do smażenia na patelni, umieść w nich trzy łyżki ciasta. Jeżeli ich nie posiadasz nakładaj ciasto łyżką do lodów lub zwykłą łyżką – jedną porcję ciasta na drugą, żeby naleśnik był wysoki.
Smaż na małym ogniu pod przykryciem około trzy minuty z każdej strony.
Czytaj więcej: 3 przepisy na naleśniki, które musisz wypróbować
- Szczegóły
- Autor: A.L. Cream
- Odsłon: 159
Deser warstwowy w wysokiej szklance
Mój autorski przepis, wykorzystany w zeszłym roku na Dzień Chłopaka. Jest pyszny, a do tego ładnie wygląda.
Składniki:
Galaretka z pianką (np. wiśniowa) – 1 opakowanie
Galaretka zwykła (np. agrestowa) – 1 opakowanie
Orzechy – kilka sztuk
Owoce – kilka sztuk
Herbatniki – pół szklanki (pokruszonych)
Czarna herbata – mniej niż pół szklanki
Bita śmietana (opcjonalnie)
Jogurt waniliowy (opcjonalnie)
Galaretkę zwykłą zrób według przepisu i odstaw do stężenia.
Galaretkę z pianką zrób według przepisu i przelej do wysokiej szklanki (1/3 wysokości). Odstaw do stężenia.
Pokrusz herbatniki i zalej je czarną herbatą. Rozgnieć do utworzenia papki. Przełóż na stężałą galaretkę.
Dodaj pokrojone owoce (np. maliny) i pokruszone orzechy.
Stężałą, zwykłą galaretkę pokrój w kostkę. Połóż ją na wierzch deseru. Na koniec możesz dodać bitą śmietanę lub jogurt waniliowy.
Czytaj więcej: 5 prostych przepisów na słodki Dzień Chłopaka (plus 3 ultrałatwe)
- Szczegóły
- Autor: A.L. Cream
- Odsłon: 178
Od połowy września na działach warzywnych w sklepach rządzą dynie – różnych rozmiarów, mniej lub bardziej pomarańczowe rozłożone w koszach królowe jesieni. Kusiły mnie prawie od zawsze, poczynając od dyniowej zupy krem na osiemnaste urodziny, przez polowanie na Pumpkin Spice Latte na katowickim dworcu, aż do teraz gdy postanowiłam sama pobawić się w dyniowe przepisy.
Przepis na ciasto dyniowe znajduje się na końcu tekstu.
Samo zdrowie
Dynia to warzywo niskokaloryczne, o małej zawartości tłuszczu. Jest źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A, a także witamin C i E oraz tych z grupy B. Zawiera też wiele makro- i mikroelementów. Istnieje kilka gatunków dyń, z których najpopularniejsza jest dynia zwyczajna. Można przygotowywać z niej różne dania, zarówno obiadowe, jak i desery, ale warto pamiętać, że niektóre z jej odmian to niejadalne dynie ozdobne. Odmianą dyni jest też cukinia, również bogata w składniki odżywcze, a do rodziny dyniowatych należą, co mnie zaskoczyło, także ogórek i melon.
Z pestek dyni tworzony jest olej o wielu prozdrowotnych właściwościach. Zawiera m.in. kwasy omega-6 oraz beta-fitosterole. Jego stosowanie zmniejsza dolegliwości przy łagodnym rozroście prostaty, pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie, a także korzystnie wpływa na układ nerwowy człowieka. Jednocześnie działa toksycznie na układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego, takich jak glista ludzka czy tasiemiec.